Kralendijk

Hoofdstad van Bonaire

Kralendijk Bonaire Kaya GrandiKralendijk is de hoofdstad van Bonaire en tevens het culturele, politieke en zakelijke centrum van het eiland. Kralendijk telt ongeveer 19.000 inwoners en ademt een serene dorpse sfeer uit. Het ligt op ongeveer 10 minuten rijden van het vliegveld van Bonaire.

Kralendijk is in de 19de eeuw rondom Fort Oranje en de natuurlijke haven aan de westkant van het eiland ontstaan. De naam Kralendijk is een verbastering van ‘koraaldijk’ of ‘koralendijk’, verwijzend naar de ‘koraalbodem’ waarop het stadje is gebouwd.

Mooie gekleurde gebouwen

Kralendijk Bonaire Kaya Grandi De koloniale periode van Nederland heeft een onmiskenbare invloed gehad op de architectuur in Kralendijk, je vindt hier prachtige okergeel gekleurde monumentale gebouwen. Verder kent Kralendijk alleen maar laagbouw: de gebouwen zijn maximaal drie verdiepingen hoog en de meeste huizen zijn geverfd in vrolijke pasteltinten.

In Kralendijk kun je winkelen, uit eten, overnachten en genieten van verschillende historische gebouwen, monumenten en bezienswaardigheden. Als er cruiseschepen liggen dan wordt er op het Plaza Wilhelmina (Wilhelminaplein) een sfeervolle markt georganiseerd.

Kaya Grandi en Kaya J.N.E. Craane

Kralendijk Bonaire Kaya GrandiDe twee belangrijkste straten van Kralendijk zijn de Kaya Grandi en de Kaya J.N.E. Craane. De Kaya Grandi staat bekend als de belangrijkste winkelstraat, terwijl de Kaya J.N.E. Craane een gezellige promenade langs de kustlijn van Kralendijk is, bezaaid met verschillende restaurants, cafés en bars.

Beide straten lopen vrijwel parallel aan elkaar en volgen de kustlijn aan de westkant van het eiland.

De monumentale gebouwen in de Kaya Grandi stammen uit het einde van de 18e en het begin van de 19e eeuw, toen mensen boven de winkels woonden. Het toeristenbureau, het hoofdpostkantoor en de apotheek zijn ook gevestigd in de Kaya Grandi. Wanneer cruiseschepen aanmeren in Kralendijk, wordt de Kaya Grandi gevuld met honderden cruisetoeristen die op zoek zijn naar koopjes en souvenirs.

Wist je trouwens dat er helemaal geen verkeerslichten op Bonaire zijn?

Kralendijk Bonaire waterkantOp de Kaya J.N.E. Craane langs de waterkant vind je verschillende sfeervolle restaurants en cafés. Vanaf deze boulevard heb je een prachtig uitzicht op Klein Bonaire terwijl je ontspant met een hapje en een drankje.

‘s Avonds geniet je hier van een mooie zonsondergang en heb je een mooi uitzicht over de haven, die gevuld is met luxe jachten en grote cruiseschepen.

Plaza Wilhelmina

Kralendijk Bonaire Wilhelmina plein marktOp Plaza Wilhelmina staan hoge bomen die voor een aangename schaduw zorgen, je vindt hier verschillende bankjes waar je op kunt gaan zitten. Op het plein staat een obelisk ter herdenking van het Nederlandse verleden.

Een ander monument op Plaza Wilhelmina eert 34 Bonairianen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Ook prijkt er een klein muziekkapelletje op Plaza Wilhelmina, waar lokale muziekbandjes regelmatig optreden.